Zondag = Bordspel dag – Dale of Merchants

Hoi hoi,Bordspel Dale of Merchants 1

Een bordspel die gebruik maakt van schattige dieren heeft bij mij al een voetje voor. Toen mijn vriend voorstelde om deze Dale of Merchants te spelen moest ik bijgevolg niet lang nadenken. Daarenboven beweerde mij vriend dat het wat leek op Dominion wat een van mijn all-time favoriete bordspel is.

Dale of Merchants – The Guild of Extraordinary TradersBordspel Dale of Merchants 2

Het is de tijd van grote ontdekkingen. Nieuwe en prachtige dingen vinden hun weg in de handen van de grootste handelaars. En zoals altijd is een plaats die deze handelaars verkiezen de stad Dale.

In Dale is er een uitzonderlijke gilde die gecreëerd is door de grootste handelaars. Het is echter moeilijk om een lidmaatschap te winnen, omdat de handelaar de jaarlijkse ruil competitie moet winnen om toegang te krijgen tot de gilde.

Welbekende dierhandelaars van over de hele wereld hebben zich in Dale verzameld om aan de competitie deel te nemen. Ze hebben allemaal hetzelfde doel: ze willen het nieuwste lid worden van de legendarische gilde.

De spelregels van het bordspelBordspel Dale of Merchants 3

In dit bordspel nemen de spelers de rol aan van handelaars. De handelaars leren nieuwe technieken, ruilen goederen en beheren hun stock. De handelaar die als eerste zijn stand kan vervolledigen wint het bordspel. De winnaar van het bordspel is degene die 8 oplopende stapels kan bouwen voor zich.

Kaarttypes

  • Techniek kaarten: zij worden als een techniek actie gespeeld. Aan plusje duid aan dat de speler nog een extra actie mag uitvoeren
  • Passieve kaarten: zij hebben een effect wanneer je deze in je hand hebt of voor een actie gebruikt. Toon de kaart aan de andere wanneer je deze gebruikt.
  • Afvalkaarten: De spelers starten met meerdere afval kaarten in hun deck. Deze kunnen alleen gebruikt worden om nieuwe kaarten te kopen, tenzij anders aangegeven door één van de kaarten.

Bordspel Dale of Merchants 4

Startspeler:

Degene die het bordspel mag beginnen is degene die die ochtend het ’s ochtends vroegst opstond. Wanneer je meerdere spellen na elkaar speelt, mag de verliezer beginnen.

Hoe verloopt een spelronde?

Elke speler heeft één beurt per ronde. Deze bestaat uit twee fases.

  • Actiefase
    • De speler mag één van de volgende acties uitvoeren
      • Marktactie: De speler mag een kaart van de markt kopen.
      • Techniekactie: De speler mag een techniekkaart uitvoeren
      • Standactie: De speler mag een stapel en in de stand bouwen
      • Inventaris actie: De speler mag een aantal kaarten afleggen uit zijn hand
  • Clean-up fase
    • De speler vult zijn hand terug aan tot 5 kaarten.
    • De markt wordt aangevuld, zodanig dat er geen lege plaatsen meer zijn.

Mijn ervaring:Bordspel Dale of Merchants 5

Wauw, mijn vriend had op voorhand gezegd, dit is een spel voor jou en gelijk had hij. Wat ken hij mij goed op dat vlak. Het is een snel, vrolijk en schattig spel. Er zijn verschillende tactieken om dit spel te gaan winnen. Er zijn zo veel verschillende karakters en kaarten. Ik werd er helemaal vrolijk van om dit spel te spelen. Voor mij is dit een aanrader en ook een gemakkelijk spelletje om tussendoor te spelen.

Waar is dit bordspel Dale of Merchants te koop en hoeveel kost het?

Dit bordspel is nog niet te koop bij een van mijn favoriete webshops. Mijn vriend heeft deze via kickstarter aangeschaft. Je kunt hem wel al aankopen op hun officiële site. Dit bordspel kost er 24.90 euro. Hou wel nog even rekening met verzendkosten… Die bedragen 5 euro :).

Hadden jullie eerder reeds gehoord van dit bordspel? Ik alvast niet :).

8 gedachten over “Zondag = Bordspel dag – Dale of Merchants”

    1. Wij spelen een grote variatie aan spelletjes. Fantasy-achtige dingen komen ook vaak voorbij, maar deze zijn meestal wat complexer. Dat schrikt veel mensen af. Ik ben blij om te horen dat dat bij jou niet zo is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge