Zondag = Bordspel Dag: Tiny Epic Galaxies

Hoi hoi,

IMG_4463

Zondagen komen en gaan en het is weer tijd voor een nieuw bordspel. Vandaag koos ik voor een bordspel uit de reeks Tiny Epic. Ik koos de universum variant voor jullie uit, namelijk Tiny Epic Galaxies.

Algemene kenmerken van het bordspelIMG_4466

  • 1 tot 5 spelers (ja, dit kan alleen gespeeld worden :))​
  • ​Speeltijd: 30 minuten
  • Minimumleeftijd: 14 jaar en ouder

Verhaal

IMG_4464

Ergens in het midden van de ruimte loop je universum en hoop je dit universum uit te breiden over verschillende intergalactische planeten. Je probeert je vloot uit te breiden en je invloed te versterken. Daarenboven moet je planeten koloniseren in de naam van intergalactische verovering. Jammer genoeg heb je niet het enige universum dat wil uitbreiden. Rivalen mogen ook niet vergeten worden en de ruimte is niet groot genoeg voor al jullie ambities.

Doel van het bordspelIMG_4467

De jongste speler begint het spel. Elke speler mag een bepaald aantal dobbelstenen rollen en hierdoor acties activeren. Het spel eindig wanneer een speler 21 overwinningspunten behaald of meer. Hierna wordt de spelronde beëindigd.

VerloopIMG_4469

Activeer dobbelstenen

Om een actie te kunnen spelen, moet deze getoond worden op de gegooide dobbelstenen. Wanneer deze geactiveerd wordt, plaats je de dobbelsteen op het activatiespoor. Daarna wordt de actie uitgevoerd.

Elke dobbelsteen kan maar één keer gebruikt worden per beurt. Eenmaal deze geplaatst is op het actiespoor blijft hij daar voor de rest van je beurt.

Dobbelsteen opnieuw rollen

Op elk punt in je beurt, kun je een aantal dobbelstenen opnieuw rollen, als deze nog niet geactiveerd is. Elke eerste keer dat je opnieuw rolt, is het gratis. Elke andere dobbelsteen die je wilt opnieuw rollen kost één energie.

Een andere speler volgen

In de actie van een speler, kan na elke geactiveerde dobbelsteen beslissen om deze actie ook te doen. Hiervoor heeft hij niet veel tijd. Als hij de actie wilt volgen, betaalt hij 1 cultuurtoken. IMG_4471

Een schip bewegen

  1. Landen op de planeet
    • Als je op de planeet land, mag je onmiddellijk de bijhorende actie van de planeet uitvoeren
  2. Rond de planeet orbiten
    • Als je rond de planeet orbit, plaats je je schip op de startpositie van het kolonisatie spoor. Dit schip leg je plat op het plaatje. Het symbool aan het einde van het spoor bepaalt  hoe je kunt vooruit gaan op het spoor. Dit is ofwel door economie of diplomatie. Wanneer je het einde van het spoor bereikt, is de planeet gekoloniseerd.

Grondstoffen verkrijgen

Planeet kunnen twee verschillende soorten grondstoffen produceren. Je kunt ofwel energie of cultuur ontvangen. Wanneer je een verkrijg grondstof actie uitvoert, kun je één eenheid krijgen voor elke planeet die je hebt met zo’n grondstof.

Kolonisatie versterken

Wanneer je een kolonisatie versterk actie uitvoert, kun je voorruit gaan op het kolonisatie soort. Hierbij moet Diplomatie en Economie matchen.

Een kolonie gebruiken

Wanneer je deze actie uitvoert, mag je een actie doen die op één van je planeetkaarten staat. Vanaf het begin af aan kun je al 3 acties gebruiken.

Een dobbelsteen omvormen

De omvormer kan gebruikt worden om het resultaat van één van de dobbelstenen om te vormen naar een resultaat naar keuze. Hier moet hij wel twee dobbelstenen voor in de plaats geven. Deze actie kost dan 3 dobbelstenen in plaats van één.

 

Daarna kun je je ronde beëindigen.

Winnen?IMG_4472

Het spel eindig nadat iemand minstens 21 overwinningspunten behaald heeft. Deze punten van de geheime missies tellen hier nog niet voor mij. Iedereen moet op het einde van het spel een gelijk aantal beurten gehad hebben.

Wanneer iedereen zijn beurten gespeeld heeft, wordt de geheime missie prijs gegeven. Wanneer deze vervuld is, worden de bijhorende overwinningspunten bij de score opgeteld.  Degene met de meeste overwinningspunten wint het spel.

Wanneer er een gelijkspel is, wint degene met de meeste planeten.

Als er nog steeds een gelijkspel is, wint degene met het hoogste universumniveau.

Tot slot, als dit nog steeds een gelijkspel veroorzaakt, wint degene met deze meeste grondstoffen.

Wat is mijn ervaring en mening over dit bordspel?IMG_4473

Ik heb al vaak spelletjes uit de Tiny Epic serie gespeeld, maar dit is mijn eerste kennismaking geweest met dit spel. Deze kennismaking was erg aangenaam. Het is een makkelijk spel om te begrijpen en het speelt erg vlot. Daarenboven is het een kort spelletje, waardoor je deze perfect tussendoor kunt spelen. Tot slot is het spel erg minimalistisch, maar je kunt toch met veel tactiek spelen. Daarenboven is het belangrijk dat je je geheime missie niet uit het oog verliest. Deze blijkt erg belangrijk te zijn en zelf was ik op het einde wat verward :). Ik had deze beter even opnieuw gecontroleerd voor het einde van het spel.

Verkoopinformatie van het bordspel

Voor dit spel kun je terecht bij de webshop die ik hier al vaker heb vermeldt, namelijk bij Adriaensen. Daar kost dit spel 24.30 euro.

Hoorden jullie eerder reeds over de Tiny Epic bordspel serie?

2 gedachten over “Zondag = Bordspel Dag: Tiny Epic Galaxies”

    1. Het is een erg tof spel en eentje die iedereen wel kan spelen denk ik. Niet te lang, complex of te uitgebreid 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge