Zondag – Spellendag: Voor de poorten van Loyang

Hoi hoi,

IMG_3172

Vandaag is het weer tijd voor een spelletje.

China, 2000 jaar geleden: Loyang heeft zich ontwikkeld tot hoofdstad van de Han-dynastie en is één van de vier grote hoofdsteden van het oude China. De economische opkomst van de welvarende stad vraagt om een gestage bevoorrading van vooral groenten. Deze worden geleverd door lokale boeren, die op hun akkers graan, pompoenen, bieten, kool, bonen en prei verbouwen. Na de oogst verzamelen de boeren zich voor de poorten van Loyang om hun handel aan passanten te verkopen. Op de markt in de stad kunnen ze hun waren tegen andere producten ruilen, of zelf groenten kopen als ze die nodig hebben. Het is verstandig om een deel te bewaren voor de nieuwe aanwas. In de stad mogen ze gebruik maken van de diensten van verschillende vaklieden en ambtenaren. De waardevolle bemiddeling van deze dienaren helpt de boeren vooruit. De succesvolste boer is degene die uiteindelijk het verst vordert op het Pad van de Welvaart. Iedere stap voorwaarts op dit pad kost meer geld, dat echter ook voor investeringen nodig is. Daarom moeten de boeren een goede balans zien te vinden tussen arbeid en welvaart.

IMG_3176

Dit spel is beperkt in de tijd, doordat er maximaal 9 ronden plaatsvinden. Per ronde zijn er 3 fasen:

1. Oogstfase

In de oogstfase moet je een aantal dingen doen. De spe Ten eerste mag je een extra akker openleggen. Je begint het spel met één akker, waar 9 velden op staan. De nieuwe akkers kunnen 3, 4, 5 of 6 velden hebben. Daarna kun je van elke geplante akker een groentje afhalen en in je pakhuis stockeren.  Als hierdoor een akker volledig leeg komt te staan, moet je de akker terug ingeven. Omdat de eerste akker precies 9 vakjes heeft, zal ieder elke ronde minstens één groente kunnen oogsten.

IMG_3181

2. Kaartfase

Ook deze fase wordt door de spelers tegelijkertijd uitgevoerd. We schudden eerst de aflegstapels doorheen de gedekte stapel en daarna mag iedere speler vier kaarten nemen. Daarvan gooit hij er twee weg en de andere twee legt hij aan, aan zijn speelbord. Vervolgens is het distibutieronde. Van de kaarten die hij in zijn handen heeft, legt hij er één op de binnenplaats of hij neemt een kaart uit zijn hand én één van de binneplaats en legt deze aan aan zijn bord. Daarna doet hij niet meer mee andeze distributieronde. Dit gaat zo door tot er maar één iemand meer overblijft. Die moet dan één kaart van de binnenplaats nemen en één uit zijn hand.

DSCF8197

3. Actiefase

In de actie fase mag elke speler verschillende acties uitvoeren. Dit doen we speler per speler. Deze acties mag je in een willekeurige volgorde uitvoeren

  • Akkers beplanten, met een groente uit het pakhuis. Daarna worden de lege velden aangevuld met dezelfde groente (uit de voorraad). Je kunt niet elke groente op een willekeurige akker planten. Bovenaan kun je zien welke groenten je er mag kopen.
  • Groente kopen uit de lokale winkel
  • Groente verkopen aan de lokale winkel
  • Een (eigen) marktkraam gebruiken om groentes te wisselen
  • Een dienaar spelen/afleggen. Dan kun de eigenschappen van deze dienaar gebruikt worden.
  • Aan een vaste klant leveren, dit levert geld op. Let wel op dat je ze niet ongelukkig maakt en elke ronde proberen te leveren aan hen is een must. Anders gaan ze je de volgende ronden geld kosten!f
  • Aan een eenmalige klant leveren, dit levert geld op. Zijn waarde is afhankelijk van het aantal vaste en éénmalige klanten die je bezit
  • Een dubbelkaart kopen. Dat wil zeggen dat je twee kaarten van de gedekte stapel neemt. Je kiest of je 0,1 of 2 kaarten wilt houden. De kaarten die je wil houden, leg je aan aan j bord. Als je er twee wilt houden, leg je ze op elkaar. Enkel het effect van de bovenste kaart is geldig, totdat deze is afgewerkt.

Aan het einde van deze fase komt de beurt ten einde. Daarna kun je je groenten bewaren (niet meer als er in je pashuis passen) en punten te kopen (op het Pad van Welvaart). Natuurlijk kun je ook leningen aan gaan om al je acties te financieren, maar die raak je gedurende het spel niet meer kwijt!

DSCF8199

De winnaar is de speler die het verst staat op het Pad der Welvaart na 9 ronden. Moest er een gelijkstand zijn, wordt er opeenvolgens gekeken naar het geld en groente.

DSCF8198

Wat vind ik er nu eigenlijk van? Het is een heel leuk spel. Het spel bevat zeer veel onderdelen en de uitgevers hebben echt moeite gedaan bij deze stukjes. Alle groenten zijn verschillende houten  blokjes en de muntstukjes hebben een gaatje in het midden. Hierdoor voelen ze een stuk chineser aan. Wij proberen élke vrijdagavond met ons tweetjes een spelletje te spelen en hiermee waren we de hele avond zoet. Het was een ontspannen avond en het spel is niet al te moeilijk om te begrijpen. Je bent er heel snel mee weg en het is geen heel complex spel. Ook kun je door je manier van spelen, je medespelers verplichten stappen sneller te nemen. Hierdoor heb ik mijn vriend verplicht om sneller zijn geld te gaan uitgeven. Uiteindelijk heeft hij wel gewonnen, maar het was op een haartje. Hij had 17 punten op het pad en ik 16. Echt eens uitproberen, zou ik zeggen!

Aantal spelers: 1-4

Leeftijd: 10+

Duur: 1 à 2 uur

Spel: 8/10

Moeilijk: 5/10

Vormgeving: 9/10

Wij kopen onze spellen meestal op http://bordenkaartspellen.nl. Daar kost dit spel momenteel 40.95 euro. Dit spel werd uitgegeven door 999 games. Tja, wij hebben nogal veel spellen van deze uitgever:)

Wat is jullie favoriete bordspel?

0 gedachten over “Zondag – Spellendag: Voor de poorten van Loyang”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge