Thee met een verhaal – December editie

Hoi hoi, Thuis kunnen wij enorm genieten van ons bakkie thee. Wij konden een soort thee abonnement uitproberen. Daarbij kreeg ik 3 maanden een doosje met een vijftal theeën om uit te proberen. Ik wou mijn ervaringen hiermee erg graag delen en de box van november konden jullie al lezen. Jammer genoeg vond ik eerder geen tijd om deze theeën uit de december uitgebreid te testen. Gelukkig hadden we laatst ons bakkie thee nodig en konden we deze uitgebreid testen. Deze theebox is van thee met een verhaal.

Thee abonnementIMG_5688

Net zoals de meeste maandelijkse boxen, zit ook in deze box een begeleidende brief. Hierin kunnen we wat extra informatie vinden over de theeën.IMG_5693

Deze keer zitten er vijf theeën in. Maar deze keer hebben ze ook aan lekkers gedacht. Er zit een chocolaatje van Baru in (dit is het merk waar wij onze Chai latte poeders vandaan halen).IMG_5697IMG_5698

Hoe lekker ziet dit eruit? Dat was hij ook. Een heerlijke vulling. Ik heb mij moeten inhouden om deze niet op te eten vooraleer ik de spulletjes op de foto zette.

De thee

HoneybushIMG_5699

Honeybush komt uit Zuid-Afrika en wordt heel vaak het zusje genoemd van de rooibos. Toch komt het van een totaal andere plant. De smaak kan wel met elkaar vergeleken worden, vrij houterig, maar Honeybush is van nature zoeter. Persoonlijk vind ik dat extra zoeten niet nodig is.

Honeybush bevat slechts weinig tannines, en heel erg veel antioxidanten. Het zou goed zijn voor de spijsvertering en kalmerend werken. Bovendien wordt er ook beweerd dat het veroudering zou tegen gaan.

Zetadvies: 1 theelepel, 90° C, 7 à 10 minutenIMG_5700

Ik vind deze thee verrassend lekker. Zelf ben ik minder te vinden voor Rooibosthee, dus ik had schrik voor deze thee. Deze thee open echter in het begin lekker zoet. De afdronk is iets minder zoet, maar nog steeds erg lekker. Ik ben erg aangenaam verrast door deze thee en ik ga deze met plezier opmaken.

LapachoIMG_5904

Lapacho is een kruid dat voornamelijk voorkomt in Zuid-Amerika. Deze komt uit Pau d’Arco, Brazilië en werd afgelopen januari (2015) geoogst. Dit kruid bevat enorm veel antioxidanten en volgens de legende, werd het kruid bij de Inca’s als wondermiddel gebruikt. Het werd toegepast bij zowel degeneratieve ziektes als bij verkoudheden, koorts, wondheling, etc…

Vandaag de dag kennen heel wat kruidenkenners nog steeds enorm helende krachten aan dit kruid. Wat is er van waar? Laat ons zeggen dat het enorm gezond is, maar geen wonderen verricht. Het schaadt niet om er verschillende tassen van te drinken en het is nog lekker ook.

De geur doet je wat denken aan zoethout, maar dan kruidiger. De infusie is oranje, maar donkerder dan een rooibos. Het heeft wel een hele speciale smaak: eerst zacht en zoet, maar de afdronk is fantastisch: heerlijk kruidig en doet denken aan gember en peper.

Zetadvies: 1 goed gevulde theelepel, 100° C, 10 à 15 minuten.IMG_5905

Ook deze thee is vrij zoet van smaak. Bij mij is het echt kwestie van hoe zoeter hoe beter. Het nadeel van deze thee is dat hij wel vrij lang moet intrekken. Daardoor moet je er echt even goed voor gaan zitten. Als je echter een echte moment van relaxen wil invoeren is deze ideaal!

Boost & EnergyIMG_5907

Ik ben zelf enorme fan van deze melange (al zeg ik het zelf :)). Jullie geloven het misschien niet, maar voor mijn ommezwaai naar de theewereld was ik verslaafd aan koffie (lees: 7 à 8 tassen van de zwarte nespresso pads). Ik moet jullie dus niet vertellen hoezeer ik ’s morgens een boost nodig heb. Deze thee geeft me precies wat ik nodig heb, zonder dat ik daarbij naar slechte cafeïne gewoontes moet overstappen. Dat komt mede door de matcha (groene poederthee ) en de Argentijnse Maté.

Zetadvies: 1 goedgevulde theelepel, 85° C, 3 à 5 minuten

IMG_5910

Als ik het zakje opende, kwam er onmiddellijk een grote citrusgeur vrij. Hierdoor verwachtte ik een lekker frisse thee. Deze thee is inderdaad lekker fris bij het drinken. Daarenboven is ze ook zoet en ik zou deze perfect kunnen drinken als ik zin heb in bijvoorbeeld limonade of ice tea…

Yerba MatéIMG_5912

Yerba Mate, ook wel de nationale drank van Argentië. Deze wordt zowel koud als warm gedronken, uit een kalebas met een bombilla (rietje). Het ritueel om Yerba Mate te zetten wordt uitgebreid besproken tijdens onze workshop: exotische theeceremonies die in 2016 wordt georganiseerd.

Yerba Mate bevat veel cafeïne, maar zonder de negatieve effecten. We zullen er dus wel een boost van krijgen, maar zullen bv. achteraf geen maagpijn krijgen door het te drinken.

Zetadvies: 1 goed gevulde theelepel, 100° C, 7 à 10 minutenIMG_5913

Deze thee vind ik zelf iets minder. Ze is dan ook stukken minder dan de rest. De thee is eerder warm van smaak. Op een koude winterdag zou ik deze zeker kunnen appreciëren, maar ik moet er gewoon voor in de stemming zijn.

Pu’ehr Tuo ChaIMG_5916

Dit is de enige echte thee in het rijtje. (M.a.w. een product van een theeplant). Lijkt op het eerste zicht wat eigenaardig. Het is dan ook een gefermenteerde thee dit tot een ’taartje’ gevormd is. Een Pu’ehr mag zich enkel zo noemen, omdat hij effectief uit Pu’ehr, China komt. Deze naam is beschermd. Dit is wat men in China ‘Dark Tea’ noemt, en die niet mag verward worden met wat wij ‘zwarte thee’ noemen. Zwarte thee wordt in China ‘rode thee’ genoemd.

Een van de eigenschappen van deze thee, is dat deze tijdens het productproces ook wordt gefermenteerd. Na de fermentatie, wordt de thee bij elkaar gedrukt en tot een vogelnest gevormd. Dit wil zeggen dat de blaadjes bij deze handeling ook breken en dat een taartvorm Pu’ehr nooit volledige blaadjes kan bevatten.

Pu’ehr thee heeft een zeer uitgesproken smaak en geur en zou afslankend (vetafbrekend) werken.

Zetadvies:

Volgens de Chinese theeceremonie moet de Pu’ehr eerst gewassen worden. Dit doe je door kokend water over de theeblaadjes te gieten en de infusie na 30 seconden weg te gieten

Daarna kun je de thee maken door deze te overgieten met kokend water en deze 1 à 2 minuten te laten trekken.IMG_5919 Voor deze thee had ik heel erg veel schrik. Te straffe theeën trek ik normaal niet. Ik besloot deze volgens de aanwijzing te maken en ik merkte onmiddellijk dat de geur niet echt iets voor mij is. Ik ben opgegroeid tussen paarden en het deed mij wat denk aan een paardenstal. Dat wil niet zeggen dat het stinkt, maar deed het mij wat aan denken. Dat was erg vreemd voor mij…

Uiteindelijk moest ik deze natuurlijk ook proberen :). Deze thee is voor mij de minste uit de hele box. Dat is natuurlijk omdat deze thee natuurlijk totaal niet zoet is. Hij is wel lekker en erg warm van smaak, maar het is niets voor mij.

Toch ben ik erg blij dat ik deze kon uitproberen. Ik sta er altijd voor open om dit soort speciale dingen uit te testen. De volgende keer zal het waarschijnlijk dan juist erg bevallen.

Wat is thee met een verhaal?

Thee met een verhaal is een maandelijks abonnement. Elke maand ontvang je een box met minstens 5 theeën. Zelf kon ik een 3 maanden abonnement proberen, maar een bestaat ook een half jaar, een jaar en een maandabonnement. Ik vind dit een leuk concept om met meerdere soorten theeën kennis te maken

1 maand – 8.95 euro

3 maand – 22.95 euro (of 7.65 euro per maand)

6 maand – 45 euro (of 7.50 euro per maand)

1 jaar – 90 euro (of 7.50 euro per maand)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge