Zondag – Spellendag: Blue Moon

Hoi hoi,

_MG_4200

Vandaag is het zondag en het is weer tijd voor een spelletje. Ik heb gekozen voor Blue Moon. Dit is één van die enige spelletjes die ik ken die slechts voor twee spelers is. Toen mijn vriend mij vroeg dit spel te spelen, dacht hij dat ik het heel graag zou spelen. Voor dit spel kies je een volkje uit. In de basisdoos zitten er twee volken, maar je kunt ook uitbreidingen kopen met extra volkeren en hun eigen bijhorende eigenschappen. Vandaag neem ik jullie mee naar de wereld waar deze volken wonen.

_MG_4197

Blue moon:

“De legende:

De catastrofale Night of Doom luidde het Zwarte Tijdperk in voor Blue Moon City en haar burgers. De gouden draak is gevallen en de god Blue Moon, de schepper aller dingen, heeft zich van zijn volk afgekeerd. De koning is dood, Blue moon City is verwoest en het Heilige Kristal van Psi is versplinterd tot een hoopje kleine kristallen. De drie elementaire draken, de enige overgebleven goddelijke wezens op de wereld, bewaken nu in afwachting van een nieuwe leider het gebroken kristal. De koninklijke troonopvolgers, Prins Roland en Prinses Elinor, beschuldigen elkaar van het ten val brengen van de Gouden Draak en het brengen van rampspoed. Beiden eisen de troon op en het ooit verenigde volk twijfelt wie men moet volgen. Er zal om de kroon gestreden moeten worden. “

Als speler kies je voor één van de twee troonopvolgers en probeert het volk en hun strijders achter je te krijgen om je aanspraak op de troon kracht bij te zetten. Als je wint, belonen de drie elementaire draken je met kristallen. Als je het Heilige Kristal weer tot één geheel weet samen te smelten, word je tot de nieuwe leider gekroond, en zal het volk worden herenigd. Blue moon city wordt heropgebouwd en hopelijk zal Blue Moon naar de wereld terugkeren.

_MG_4185 _MG_4205

In het basisspel zitten, zoals ik al zei, twee volkendecks. Je hebt de volkeren VULCA en Hoax. Als speler kies je één van de volkendecks (dat kan ook één uit een uitbreiding zijn). Gedurende het spel probeer je de draken aan je zijde te krijgen. Het spel wordt in meerdere ronden gespeeld. Telkens je drie draken kunt verzamelen, krijg je als speler een aantal overwinningspunten. Deze tellen op over de spellen heen.

In elk deck zitten 30 kaarten. Daarenboven krijg je ook een leider.

Het spel begint in de ‘neutrale’ stand, waarbij de draken in het midden van het spelbord staan. Elke speler zegt zijn leider open langs de smalle zijde van zijn kant van het speelbord. Daarnaast krijg je ook een overzichtskaart, waarop je de beschrijving van de symbolen kunt terugvinden. Tot slot schud je je eigen deck en kun je die neerleggen als gedekte startspeler. Elke speler trekt nu 6 kaarten van zijn trekstapel en deze houden ze in hun handen. Dit is het begin van het spel.

Elke ronde bestaat uit een reeks alleenstaande gevechten. Elk gevecht wordt gehouden in één van de twee beschikbare elementen, namelijk aarde of water. Degene die het gevecht begint, maakt de keuze met welk element gevochten wordt.

Elk gevecht bestaat uit verschillende beurten/acties. In je eigen beurt leg je één of meer kaarten neer. Zo bouw je je eigen strijdperk op, maar krijg je ook het support van het volk achter je. De spelers zijn afwisselend aan de beurt, totdat het gevect is afgelopen. Nagenoeg elke kaart heeft per element een bepaalde waarde. Je moet als speler de kracht van de tegenstander evenaren of overstijgen. Daarna moet de andere speler hetzelfde doen, totdat dit niet meer lukt. Als dit een speler niet meer lukt, trek de speler zicht terug. Daardoor trekt de winnaar van het gevecht één of meer draken naar zich toch. De verliezer begint het volgende gevecht, nadat alle kaarten uit het vorige gevecht afgerond zijn. De meeste rondes eindigen omdat één van de spelers geen kaarten meer heeft. Een speler wint onmiddellijk als alle drie de draken jou als troonopvolger steunen én hij nog extra draken zou aantrekken.

Per deck van 30 kaarten zijn er 4 types kaarten. Het type staat links op de kaart.

  • Leiderschapskaarten – Deze kaart wordt bij het spelen open op de leiderkaar gelegd. Daardoor bedekt hij de leiderkaart gedeeltelijk. Daarna lees je de speciale kracht voor. Deze kracht is meestal onmiddellijk van toepassing, maar anderen kun de gehele beurt geldig blijven. Ze zijn echter nooit langer geldig dan de huidige beurt! Je moet dus heel goed nadenken wanneer je deze kaarten speelt. Leiderschapskaaarten die je erna speelt, bedenken de eerder gespeelde leiderschapskaarten. Deze kaarten worden niet zo vaak gespeeld (zeker niet in elke beurt!)
  • Karakterkaarten – Deze kaarten heb je nodig om het huidige gevecht voor te zetten. Deze kaart wordt open op het spelbord gelegd. De voorgaande kaarten worden inactief en liggen onder de net afgelegde kaarten. Normaal mag je maar één karakterkaart per beurt spelen, maar er zijn kaarten die uitzonderingen toelaten.
    • Speciale karakterkaarten: Mutanten – Dit zijn karakterkaarten die alleen onder speciale voorwaarden mogen gespeeld worden. Ze veranderen het element van het gevecht. Zo kun je dus midden in het gevecht het element gaan veranderen, zodat dat je beter uitkomt.
  • Boosterkaarten – Een boosterkaart wordt open in het strijdperk gelegd. Deze bedekt de zojuist gespeelde karakterkaart gedeeltelijk. Zo blijven de symbolen van de karakterkaart zichtbaar. Deze kaarten boosten je huidige karakterkaart. In de volgende ronde verliezen ze hun kracht. Deze kaarten mag je niet spelen in je eerste beurt
  • Supportkaarten – Dit is een alternatief voor een boosterkaart. Deze leg je in je eigen supportveld. De supportkaarten blijven het gehele gevecht actief en liggen zichtbaar naast elkaar. Hierdoor is het aantal supportkaarten per gevecht beperkt tot vier kaarten. Deze kaarten mag je niet spelen in je eerste beurt.

Per beurt moet je je kaarten in een bepaalde volgorde spelen:

  1. Begin van je beurt
  2. Leiderschapkaart spelen (als je die hebt)
  3. Terugtrekken? Als het nodig is
  4. Karakterkaart spelen (als je die hebt)
  5. Booster- of supportkaart spelen (als je ie hebt, maar 1 van de twee!)
  6. Kracht bekend maken
  7. Hand aanvullen tot 6 kaarten, tenzij er krachten in het spel zijn die dit beperken
  8. Het is aan de andere speler

Het spel eindigt als het gevecht afgelopen is, waarbij één van de spelers doorheen zijn trekstapel is. De speler die aan het einde van het spel draken beschikt, wint. Hij of zijn ontvangt kristallen. Zo krijgt hij één kristal per draak en één kristal voor de overwinning. Dat houd je bij voor de volgende rondes. Als het spel eindigt met alle draken in het midden, verliest degene die als eerste al zijn kaarten kwijtraakt. De andere speler krijgt dan 1 kristal.

DSCF8111 DSCF8112

Nu weet je hoe het spel gaat. In de verste verte doet het mij wel wat denken aan de pokemonkaarten van vroeger, weet je wel? Nu, ik hou wel van zo’n spelletjes. Zelf ben ik altijd op zoek naar zalige combinaties van acties. Hierdoor kun je je tegenspeler soort van intimideren. Ik ben dol op dit soort spelletjes. Zo ook deze. Het is voor mij een echte aanrader en ik ga het nog vaak spelen. Als ik een nadeeltje moet noemen, is dat je per volk een nieuwe uitbreiding moet gaan kopen. Daarenboven duim ik dat ze ook een versie voor vier spelers uitbrengen. Dat lijkt mij ook een super concept te zijn voor zo’n spel. Ook omdat je dit niet vaak ziet in dit genre :).

Dit spelletje is uitgegeven door 999 games. Zelf kopen wij onze spelletjes meestal op bord- en kaartspellen. Daar is dit spel momenteel serieus in promotie:

Het basisspel kost 6.50 euro ipv 9.95 euro

Ook de uitbreidingen kun je heel goedkoop op de kop tikken:

  • Aqua – 3.95 euro ipv 6.95 euro
  • Flut – 3.95 euro ipv 6.95 euro
  • Khind – 3.95 euro ipv 6.95 euro
  • Mimix – 3.95 euro ipv 6.95 euro
  • Pillar – 3.95 euro ipv 6.95 euro
  • Terrah – 3.95 euro ipv 6.95 euro
  • Gezanten en inquisiteurs I – 3.95 euro ipv 6.95 euro
  • Gezanten en inquisiteurs II – 3.95 euro ipv 6.95 euro

Momenteel kunnen jullie dus voor slechts 38.1 euro aanschaffen, terwijl deze normaal 65.55 euro kost.

Daarenboven is er ook een voordeelset beschikbaar. Dit is nog een leukere aanbieding. Deze kost nu 37 euro ipv 41.55.  euro. Ik zou zeggen: allen daarheen!

Hebben jullie al gehoord van Blue Moon?

2 gedachten over “Zondag – Spellendag: Blue Moon”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge